Upptäck Paris dolda labyrinter

Upptäck Paris svindlande gränder

Paris är en stad för promenader. Vik av från de breda boulevarderna i Paris och gör en tidsresa. För här döljer sig passagerna, de glastäckta 1800-talsarkaderna som kantas av caféer och spännande annorlunda butiker.

6 min lästid

Det gäller bara att hitta dem. För det är lätt att missa ingången till de stämningsfulla men smala gångar som skär genom innerstadskvarteren på högra stranden. En detaljrik Pariskarta underlättar.

Ett strövtåg genom passagerna blir en annorlunda Parisupplevelse. Du lämnar en boulevard eller gatstump för att komma ut på en helt annan, och försöker förstå var du hamnat. Här lever 1800-talsatmosfären kvar. Hela skalan är mindre och intimare, detaljerna visar en omsorg, från det utsirade gjutjärnet och de mönstrade marmorgolven till de på sina ställen praktfulla dekorerade kupolerna. Detta var en gång det modernaste Paris kunde visa upp!

Glastak och gjutjärn

En favorit är Passage des Panoramas på den livligt trafikerade Boulevard Montmartre. Väl inne i den 133 meter långa passagen tystnar trafikbullret, takten är lugnare, du hör röster och ett stilla slammer från caféerna och ett annat ljus framträder: det silar in ljus från det vackra uppglasade taket med sina järnkonstruktioner. Stengolvet är nött och lappat av seklers traskande.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in