Poetisk brutalism i Marseille

En modernistisk ikon höjer sig bakom en skärm av träd i utkanten av sydfranska Marseille. För sjuttio år sedan realiserade här 1900-talets store arkitekt Le Corbusier sin vision om det lyckliga boendet. 

7 min lästid

Det sjutton våningar höga L’Unité d’Habitation ligger som ett strandat fartyg vid den sexfiliga Boulevard Michelet som spikrak skjuter ut från centrala Marseille. Medan grannhusen vänder sig mot boulevarden har den egensinnige Le Corbusier lagt sin skapelse på snedden, i den vinkel som bäst tar tillvara solljuset. 

Den digitala skylten i taket på buss 21 tickar fram namnet på hållplatsen, Le Corbusier. Bakom lövverket skymtar översta våningsplanen av det byggnadsverk som den fransk–schweiziske arkitekten själv satte främst av alla sina skapelser. Ett uttryck för modernismen i sin renaste form och ett verk som gjort avtryck i bostadsbyggandet ända sedan det stod klart 1952.

Svävande betong

Jag möts av en fönsterlös gavel av obehandlad betong: norrsidan ska stå emot en bister mistral. Så en detalj av många: en skulpturalt formad trappa har lagts utanpå gaveln och ger liv åt en annars stum yta.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in