Den magiska kupolen i Rom

Av antika byggnader återstår mest ruiner eller fragment. Men det finns ett lysande undantag. 2000-åriga Pantheon i Rom kan fortfarande beundras i all sin prakt från golv till tak.

6 min lästid

Mitt i det turistiska Rom vid det livliga torget Piazza della Rotonda reser sig en mäktig tempelfasad med åtta kolonner av massiv granit. För den som ger sig in mellan kolonnerna och vidare in i den gigantiska rotundan väntar en förmodligen stark upplevelse. Torgets intensiva myller förbyts i en mäktig tystnad och besökaren blir innesluten in i en rymd där all upplevelse av avstånd går förlorad. Man får därtill erfara något så unikt som att befinna sig i ett rum som bevarats närmast intakt sedan Roms kejsartid.

Ett svårt uppdrag

Namnet Pantheon är grekiska för alla gudars tempeloch byggnaden har en historia som går mer än 1900 år tillbaka i tiden. Då gav den romerske kejsaren Hadrianus sina arkitekter och konstruktörer order om att uppföra en rundbyggnad, vars kupol skulle vara den största som någonsin skapats. Det var inget märkligt med det: varje kejsare ville helst överträffa sina föregångare. Och det handlade inte bara om att bygga störst och ståtligast, för romarna var det lika viktigt att det man byggde var stabilt och hållbart. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in