Tipsen som gör det enklare att välja vin till osten

Bricka med ost, ett glas rött och en brödkorg
 

Ost och vin är så klassiskt det kan bli, ett begrepp, som del i en måltid eller som eget tilltugg att samlas kring. Ost tillhör också många matkulturer och vanligen äts och njuts den som solitär till en bit bröd, det gör vinvalet betydligt enklare. Här några enkla tumregler inför valet av ost till vinet, eller vin till osten.

Number of characters: 3 493

Ostbrickan med många sorter i all ära, den är vacker för ögat men i princip omöjlig att välja ett enda lyckat vin till. Tillkommer sen frukt, grönsaker och marmelader kompliceras vinvalet ytterligare, kanske till och med gör det omöjligt. Gör det enkelt och välj en enda ost eller möjligen två av bättre sort och låt de vägleda till vilket vin du korkar upp. Är det en specifik flaska vin du vill öppna, fundera över vinets smakbild och hitta en större bit väl vald ost till den. Skippa grönsaker och frukt, bryt hellre ett vackert bröd till.

Vitmögelostar – vita friska viner

Vitmögelostar som Camembert och Brie är generellt milda och krämiga, om de inte är gjorda på opastöriserad mjölk, då kan de få en påtaglig stallig karaktär. Även get- eller fårost passar in i detta härad även om spannet smakmässigt kan vara stort här. Välj ett friskt vitt vin med tydlig syra och utan fatlagring från exempelvis Loire och druvan Sauvignon blanc som du hittar i områdena Sancerre och Pouilly-Fumé. Andra alternativ är fransk Chablis, Pinot blancviner från Alsace, Grüner veltlinerviner från Österrike, tysk torrare Riesling eller varför inte ett friskt mousserande vin.  

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in