Så satte Mussolini spår i Rom

Rom är inte bara kejsarnas och påvarnas stad. Benito Mussolini hann under sina drygt tjugo år vid makten stöpa om världsstaden radikalt. Följ med på en annorlunda tur bland uppblåsta monument, krigiska hyllningar och strama funkisbyggnader.

6 min lästid

Är detta möjligt? Intill den bullrande trafikströmmen längs Tibern reser sig en 17 meter hög, gnistrande vit obelisk. Stora bokstäver är inhuggna på sidorna. Jag läser: M-U-S-S-O-L-I-N-I. Tänk tanken att i centrala Berlin finna ett storslaget monument till Adolf Hitlers ära? Men detta är Rom, där den uppmärksamme besökaren kan hitta hyllningar till diktatorn både här och där – belägg för insikten att Italien inte helt gjort upp med sitt mörka förflutna. Samtidigt stämmer det till eftertanke att på detta sätt konfronteras med spåren av ett totalitärt styre som i tiden inte ligger så långt borta.

I guideböckerna ges inte 1900-talets Rom något större utrymme – i konkurrens med sevärdheter som Peterskyrkan och Colosseum hamnar sentida byggnadsverk lätt i skymundan. Dock är de väl värda att beskåda och begrunda för den som tröttnat på köerna till Vatikanen och trängseln vid Spanska trappan.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in