Bästa tipsen för sommarens vandring

Sommarvandring
 

Här är tipsen som gör din vandring mycket mer njutbar. 

Number of characters: 5 506

Inte bara fjäll

Vandra kan man göra nästan varsomhelst. Sverige är fullt av fint uppmärkta leder. Att vandra i fjällen lockar många, och är en fantastisk upplevelse, men låglandsleder som Skåneleden, Upplandsleden och Sörmlandsleden är också riktigt fina platser för vandring. Där finns också ofta iordningsställda rastplatser med vindskydd och eldstäder, ibland finns till och med ved, som kan förenkla, eller sätta guldkant på, vandringen. 

Bestäm sträcka

Det tar sin tid att vandra. Du kommer att märka att du inte håller samma hastighet som när du promenerar på trottoaren hemma. Man brukar säga att man går 3-4 kilometer i timmen när man vandrar i naturen. Det kan förstås bli ännu kortare om ryggsäcken är tung eller terrängen oländig.

Planera dagsetapper

Undvik att planera in för långa dagsetapper. En till två mil låter inte så mycket men är ungefär vad de flesta tycker är trevligt att gå på en dag. Särskilt om man inte vandrat så mycket tidigare. Det är självklart bra att ta till sig goda råd från andra vandrare, men jämför dig inte för mycket med andra. Alla har olika förutsättningar och en sträcka som känns lätt och lagom för en kan kännas rent av plågsamt för en annan. Välj den vandringstakt och sträcka som är bekvämt för dig och ditt sällskap. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in