Dags för fjällvandring – expertens tips för en trygg och härlig tur

 

Fjällens vidder, vyer och stillhet lockar allt fler – men det ökade intresset har också fått en baksida. Förra året fick fjällräddningen ovanligt många larm och utryckningar. En del av dem hade kunnat undvikas med bättre förberedelser, både i packningen och hemma vid köksbordet.

– Fjällen är fantastiska, men de är inte ofarliga. Vädret kan slå om snabbt, mobiltäckningen är ofta obefintlig, och du behöver kunna ta hand om dig själv om något händer. Ju bättre du är förberedd, desto tryggare blir turen och desto större chans att du får en riktigt fin upplevelse, säger Andreas Karlsson, fjällexpert på Friluftsfrämjandet.

Prata ihop er innan avfärd
Ett enkelt men viktigt tips är att prata igenom turen med dina anhöriga innan du ger dig av. Var ska du gå? När ska du vara tillbaka? Och när är det dags att slå larm?

– Att någon inte svarar i telefon behöver inte betyda att något är fel. I fjällen kan du gå flera dagar utan täckning. Om man hemma vet hur lång tid turen ska ta och vad planen är, så är det lättare att veta när något faktiskt är fel, säger Andreas.

Number of characters: 3 437

– Det är också en bra idé att lämna en karta hemma och märka ut var man tänkt gå och planerar att slå läger längs vägen. Om någon skulle behöva leta efter er underlättar det massor.

Börja med dagsturer
Om du är ovan vandrare behöver du inte kasta dig ut på en veckotur med tält och stormkök. Många fjällstationer och stugor erbjuder möjligheter till kortare dagsturer . På så sätt kan du njuta av fjällvärlden utan att behöva bära tung packning eller navigera i svår terräng.

– Man behöver faktiskt inte gå långt eller högt för att uppleva fjället. Dagsturer kan vara både trygga och

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in