Psykologen: Motivation till framgång skapas i samverkan med omgivningen

Kvinna vid en whiteboard

– Motivation är ett komplext begrepp, säger Dan Katz. Han är psykolog, psykoterapeut och undervisar i kognitiv beteendeterapi på bland annat Karolinska institutet. I sitt arbete som kbt-terapeut sysslar Dan Katz dagligen med begrepp som motivation.

4 min lästid

– Om vi tänker oss motivation som handlingskraft, så är det förmågan att ta tag i saker och att genomföra projekt som kräver långsiktighet och planering.

Vad är det som gör vissa männi­skor mer motiverade än andra att nå sina mål?

– Ofta när vi ska förklara människors beteenden hamnar vi i cirkelresonemang, menar Dan Katz. Kanske säger vi ”jag är bra på att handla eftersom jag har handlingskraft” eller ”jag är rädd för att ta konflikter eftersom jag är konflikt­rädd”, men det förklarar ju ingenting. Företagsamhet eller det vi uppfattar som drivkraft och stark motivation är som jag ser det inte i första hand en egenskap utan beror på en mängd olika yttre faktorer.

Grundläggande forskning inom inlärningspsykologi visar att om en individ får ut något av ett beteende, exempelvis beröm, pengar, glädje eller slipper obehag, ja då ökar beteendet.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in