Psykologen: ”Gränsen mellan friskt och sjukt är långt ifrån glasklar”

man som bekymrat lutar sig mot en vägg

Att kalla en annan människa för konspirationsteoretisk är inte någon komplimang. Snarare antyds att individen i fråga är neurotisk, paranoid och labil eller till och med psykiskt sjuk. Men neuroforskning visar att den mänskliga hjärnan är gjord för att leta efter mönster och fylla i lyckor. Och paranoia kan vara ett sätt att hitta mening i det till synes meningslösa.

7 min lästid

Foto: Pexels

Malin Hildebrand Karlén är examinerad psykolog och doktorand i rättspsykologi. Gränsen mellan friskt och sjukt när det kommer till konspirationsteorier och paranoia är långt ifrån glasklar, menar hon. 

– En relativt stor del av befolkningen har vad vi skulle kalla för vanföreställningar om tillvaron utan att för den skull vara psykiskt sjuka. Egentligen är det kanske inte konstigare att tro på en konspirationsteori än att tro på gud. Det är ett sätt att förklara en värld som framstår som obegriplig.

Technical harassment eller mindcontrol är när människor anser att de är övervakade av exempelvis forskare eller myndigheter genom elekronik som opererats in i hjärnan. De upplever att någon läser deras tankar, att man försöker kontrollera deras beteenden eller över huvud taget störa dem genom att sända ut signaler eller röster. De känner sig förföljda och mår ofta mycket dåligt. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in