PC Jersild är ateisten som gärna fantiserar om livet efter döden

När PC Jersilds En levande själ kom 1980 var den något så ovanligt som en svensk science fiction-roman. I dag har den gått till otaliga omtryck, filmatiserats år 2014 och blivit något av ett standardverk i svenskarnas bokhyllor. Utvecklingen inom neurovetenskapen gör berättelsen om en transplanterad hjärna som hålls vid liv aktuellare än någonsin. 

14 min lästid

Foto: Sara Mac Key

Som ung höll PC Jersild på att förlora sin bror i tbc. Det som slutligen räddade broderns liv var ett ingrepp, där den ena lungan opererades bort. I början på 1950-talet var det här en i högsta grad riskfylld och avancerad behandling som kom att fascinera PC.

Så till den grad att man såg till att 16-åringen fick vara med och titta när läkarna genomförde en liknande operation på en annan patient. 

– I familjen var alla imponerade av vad läkarvetenskapen kunde åstadkomma, och under många år var min plan att bli kirurg. Thoraxkirurg. 

Senare, under medicinstudierna fick han andra intressen och slutade specialist i socialmedicin. Men minnet har följt med honom. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in