Nätforskaren: ”Internet gör oss till passiva snokare”

Kvinna med laptop vid uteservering

Nätsnokandet förändrar vår syn på relationer och människor. Det säger rätts­sociologen Marcin de Kaminski. Det öppna nätet är bra, men vi måste lära oss att vara kritiska informationskonsumenter, menar han.

5 min lästid

Foto: Foto av Andrea Piacquadio /Pexels

Marcin de Kaminski är doktorand i rättssociologi vid Lunds universitet. Han forskar kring nätanvändning och intresserar sig för hur vi förhåller oss till informationen där. Marcin de Kaminski menar att det uppstått en föreställning om att ”allt” finns på nätet. Det har gjort oss bortskämda och devalverat värdet av information.

– Mycket av den information vi hittar om andra på nätet i dag gick ju att hitta tidigare också genom att kontakta myndigheter, söka upp arkiv eller ringa telefonsamtal. Men tillgängligheten sänker ribban, i dag letar nog många fler.

Många gånger framställs internet som ett digitalt utsnitt av verkligheten, men det stämmer inte, menar Marcin de Kaminski. Snarare har nätet blivit en skådeplats för olika verkligheter och parallella världsbilder som krockar med varandra. Det här ställer stora krav på oss användare att kunna värdera informationen. Nätet, med sin enorma tillgång på information, ger en illusion om att vi kommer närmare sanningen.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in