Terapeuten: ”Hypnos öppnar upp för känslor vi vill förstå”

Hypnotiskt öga

Den 200 år gamla hypnosen bär på många sensationella inslag, så som hysteri, bortträngda minnen och parapsykologi. I dag används hypnos av en liten grupp psykologer och psykoterapeuter som menar att metoden är terapeutiskt verksam

11 min lästid

Foto: Amanda Dalbjorn /Unsplash

I sin ena hand höll Mesmer ett stadigt grepp om patientens stortå, med sin andra hade han fattat hans hand. Sin egen nakna fot hade Mesmer i ett kar med vatten på golvet och nu skulle han bota baron Horeczky de Horkas från hans spasmer. Ögonvittnet, familjes privatlärare Ernst Seyfert, hade svårt att hålla sig för skratt. Och när baronen fick starka och mycket obehagliga konvulsioner tvingades man avbryta övningen.

Ursprunget till hypnosen tillskrivs ofta Franz Mesmer, en österrikisk läkaren som verkade i slutet på 1700-talet. Mesmer menade att alla sjukdomar berodde på obalans i kroppens egna magnetfält (något som vi i dag vet inte existerar) och han botade allehanda åkommor genom att under mycket dramatiska, fängslade och närmast rituella former utsätta patienterna för magnetism. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in