Hållbarhetsexperten Johanna Leymann: «Företag har en självklar roll i att förändra världen»

Johanna Leymann
 

Slow business handlar om företagets hållbarhet såväl som personlig hållbarhet och ifrågasätter vedertagna begrepp som tillväxt. För vems skull och på vems bekostnad ska bolag växa och hur?

Number of characters: 6 323

Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Idag handlar nästan allt företagande om att hela tiden skala upp. Men vad sägs om ett företag som absolut kan växa och frodas, men på ett hållbart sätt? Både för vår planet och för de anställdas skull. Enligt hållbarhetsexperten Johanna Leymann, som bland annat driver Instagramkontot @johannaleymann.se och är konsult med fokus på hållbart entreprenörskap, är det fullt möjligt – vid användandet av slow business.

– Att bygga slagkraftiga och starka företag utan att göra avkall på såväl människor som miljö är det jag tror på, säger Johanna.

Ställa om till hållbart

Även legitimerade psykologen Kirsti Tellas instämmer i att fler företag skulle behöva ställa om till att bli mer hållbart i fråga om arbetsmiljö.

– Det mesta under arbetstid har blivit mätbart och de naturliga pauserna försvinner i allt högre grad. Många medarbetare och chefer upplever att de inte orkar med denna press och byter jobb eller blir sjukskrivna, vilket gör att verksamheten hamnar i en ännu högre grad av stress då nya medarbetare behöver skolas in medan kompetensen försvinner med personalen som väljer att lämna verksamheten.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in