Så gör du vardagen mer klimatsmart – 5 enkla tips

 

Att dra ner på de största miljöbovarna så som flygresor och konsumtion kan kännas både svårt och jobbigt – här är istället några enkla knep för att snabbt bli mer klimatsmart utan ansträngning. Och det bästa? Du kan använda saker du mest troligt redan har hemma och sparar dessutom en slant.

Number of characters: 3 452

1. Byt ut balsam mot äppelcidervinäger.

Balsam innehåller ofta silikoner och sulfater som både är skadligt för miljön och dessutom torkar ut håret. Blanda istället 2 matskedar ekologisk äppelcidervinäger med 2 deciliter ljummet vatten. Använd schampo som vanligt och häll sedan blandningen över blött hår. Massera in i hårbotten och längderna. Skölj ur håret efter några minuter eller låt vara kvar. Avsköljning med kallt vatten gör håret extra glansigt, jämfört med sköljning med varmt vatten, men det är inget måste. Äppelcidervinägern gör håret mer glansigt, mjukare och mindre statiskt.

2. Skippa sköljmedlet och använd ättika istället.

Att använda sköljmedel i tvättmaskinen sliter på både miljön och på kläderna då det innehåller exempelvis tensider och parfymämnen. Tensiderna är svåra att bryta ner när de spolas ner i avloppet och vidare ut i naturen och parfymämnena kan vara allergiframkallande. Använd istället cirka 2-3 matskedar ättika i sköljmedelsfacket. Tvätta som vanligt. Ättikan hjälper både till att ta bort dålig lukt samt göra kläderna mjukare och mindre statiska – precis som ett vanligt sköljmedel, men utan det negativa effekterna på miljön. Bonustips: Ättika fungerar även utmärkt som spolglans i diskmaskinen. Fyll på i facket för spolglans och diska som vanligt.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in