8 anledningar att besöka Rom

 

Få städer i Sydeuropa lämpar sig så väl för ett besök som Italiens huvudstad. Välj och vraka mellan många sevärdheter, ät goda italienska maträtter och drick fantastiskt kaffe. Det finns såklart flera hundra anledningar att besöka Rom - här är åtta av dem.

Number of characters: 8 010

FOTO: Maria Grip

Italien har över 58 miljoner besökare årligen och minst fyra miljoner turister lockas till Rom årligen. Staden har kanske ett av världens största arv från Romarnas storhetstid och är av stor historisk betydelse. Som i många andra italienska städer är byggnaderna ståtliga och besökare blir ofta mycket tagna av arkitekturen. 

1. Sevärdheterna

I varje del av staden finns något att se, såväl i ett gatuhörn som mitt på en piazza. Vart man än ser åt i stadskärnan möts man av äldre och vacker arkitektur. Romarna är kända för mäktiga byggnader som Colosseum och intilliggande Konstantinbågen, liksom maffiga Pantheon på torget Piazza della Rotonda. Rom stoltserar dessutom med den skimrande spanska trappan och fontänen Fontana di Trevi, förutom mängder av statyer och monument som skjuter upp ur marken såsom på Forum Romanum. Går man högst upp i parken Orti Farnesiani sul Palatino får man en fin vy över Forum och dess utgrävningar och kan få en inblick i hur staden såg ut under storhetstiden. Samtliga av dessa sevärdheter lockar de allra flesta besökare i Rom, så räkna med att du delar upplevelsen med andra hänförda turister.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in