Få nya vänner som senior – genom fikaträffar

 

Idag är många äldre ensamma i större utsträckning än tidigare. Att gå i pension och tappa sin naturliga umgängeskrets är inte lätt – och blir inte lättare under åren som går. Äldrekontakt vill hjälpa äldre medborgare att komma ut och få nya kontakter – även över åldersgränserna.

Number of characters: 4 692

Äldrekontakt är en ideell förening som sedan 2008 ordnar fikaträffar för ensamma äldre. De sätter ihop fikagrupper som sedan träffas och fikar en gång i månaden och har i nuläget 79 stycken fikagrupper i Sverige. Deltagarna får även skjuts till och från träffarna, som oftast är hemma hos någon av fikavärdarna som volontär jobbar på Äldrekontakt.

Inger och Brita , Foto: Johanna Frenkel

När Brita Stolpe, 88 år, för fyra år sedan fick ett brev hem i brevlådan med erbjudande om att delta i Äldrekontakts fikaträffar blev hon först lite misstänksam, men bestämde sig ändå för att våga testa att gå på en träff.

– Det var ett vänligt brev och jag tänkte som så att när man är i min ålder och dessutom nyligen blivit ensam då får man inte säga nej till saker, utan då får man säga ja tack och pröva och se om det är något som passar, säger Brita.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in