Ny konsumentköplag stärker konsumentens skydd

Nu kommer en ny konsumentköplag som underlättar vid bilköp
 

Eftersom många fortfarande ofta hamnar i kläm i olika bilaffärer och till och med upplever sig hotade när de söker upp en bilhandel efter att ha upptäckt fel, har lagstiftningen reviderats med en ny konsumentköplag från den 1 maj 2022 där kunden får mer makt.

Number of characters: 5 278

För att göra det enklare för konsumenten att hävda sin rätt finns en presumtionsregel som innebär att man en tid efter köpet utgår från att fel på bilen är ursprungligt. Det är alltså bilhandlaren som ska visa att felet inte var ursprungligt. Man kallar det den omvända bevisbördan. Tidigare var den tiden sex månader, men nu har den förlängts till två år, vilket ger konsumenten ett starkare skydd. 

En annan förändring i lagen är den om generella friskrivningar som ”säljs i befintligt skick” – sådana blir inte längre tillåtna. Men säljaren och köparen kan ändå genomföra köpet så länge de är överens om vilka brister eller fel det handlar om. Bilen ska vara i det skick som normalt förväntas med hänsyn till bilens ålder, antalet körda mil och vad som uppges i varudeklarationen.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in