Läs det här innan du köper en begagnad bil

 

Att köpa en bil är en stor utgift. I en bransch där det cirkulerar mycket pengar finns också en baksida – flest anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden, Hallå Konsument och toppnotering på listan över oseriösa företag.

Number of characters: 10 884

Bilhandeln är segmenterad med en stor seriös och en liten oseriös del. Många seriösa handlare är etablerade, utbildade och ingår inte sällan i en branschförening. 

Åter igen är köp av begagnad bil det vanligaste klagomålet hos Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Av de fall där kunden givits helt eller delvis rätt väljer var fjärde bilhandel (24 procent) att inte följa nämndens beslut. Under 2021 var det 1 106 bilhandlare som struntade i göra rätt för sig. 

Var tredje företag på Svarta listan som inte följde ARNs beslut var inom bilbranschen. 

Konsumenter uppger att bilhandlare nekat hjälp eftersom garantin inte gällt, att bilen gått för långt eller att det är för sent att reklamera.

– Varje år återkommer köp av begagnad bil som ett köp som orsakar många klagomål. Det handlar om att det är en tekniskt svår produkt och konsumenten upplever sig ofta vara i ett tekniskt underläge, säger Charlotte Söderlund, jurist på Konsumentverket.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in