TEST: Julens måste – en mustig historia

 

I Sverige dricks det ungefär 40 miljoner liter julmust varje år av olika märken. Men den unika smaken kommer från ett enda ställe, och det hemliga receptet är inlåst i ett kassaskåp i Örebro som bara tre personer har koden till.

Number of characters: 8 949

Den mustiga drycken skapades för drygt 100 år sedan av läskedrycksfabrikören Robert Roberts och hans son Harry som ville ta fram ett ett alternativ till öl och brännvin. Efter flera års laborerande hade Harry forskat fram den svarta tillsats som liknade svagdrickan till utseendet, men med en helt annan smak.

Essenstillverkaren Roberts i Örebro uppskattar att de idag står för drygt 98 % av all tillverkning av mustextrakt i Sverige och extraktet används av nästan alla svenska julmustproducenter. Receptet är en väl bevarad hemlighet som bara tre personer har tillgång till. Utöver Roberts VD Bodil Arvinder själv är det hennes son David och hennes styvpappa Göran Roberts som kan blanda till extraktet korrekt. Det är samma extrakt som säljs till alla, men för vissa kunder lagras extraktet på fat i källaren för att ge det en lite annan karaktär.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in