Möt Dermot Sugrue, banbrytande vinmakare för british sparkling wine

Number of characters: 6 910

Text och bild: Birgitta Magnusson

British fizz eller English sparkling wine är inte bara up-and-coming utan helt klart här för att stanna och är en klar utmanare till vinerna från Champagne.

Alla förutsättningar finns och kvaliteten sitter, säger Dermot Sugrue och Rick Goring när de pratar om sin respektive mousserande viner.

Det slår gnistor av energi mellan Dermot Sugrue och Richard Goring när de med yviga gester berättar om sina brittiska viner och vingårdar. De har känt varandra länge, det märks i den snabba ordväxlingen och glimten i ögonvrån. Deras historier är också sammanlänkade med familjelika band som förmedlar värme och ömsesidig respekt.

Den kalkrika jordmånen i södra England är lik den i Champagne

Dermot Sugrue är den karismatiska och smått legendariska vinmakaren som efter tjugo års banbrytande arbete blivit en posterboy för brittiskt mousserande vin. Dermot är irländaren som gjorde sitt första vin vid 16 års ålder. Efter studier jobbade han ett par skördar i Bordeaux hos Chateau l’Eglise-Clinet and Chateau Leoville-Barton och i slutet av 90talet upptäcker han södra Englands möjligheter. Framför allt är den kalkrika jordmånen nästan identisk med den i Champagne. 2003 börjar Dermot som assisterande vinmakare vid den pionjära british fizzproducenten Nyetimber, blir head winemaker året efter och lägger grunden till det som är en framgångssaga idag. 2006 möter Dermot Sugrue paret Harry och Pip Goring, ägare till Wiston Estate i South Downs i West Sussex, också föräldrar till Richard Goring som idag är huvudansvarig för Wiston tillsammans med hustru Kristy.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in