Så blir du framgångsrik enligt forskarna

Talang och hårt arbete avgör din prestation, men säger egentligen inte mycket om du kommer bli framgångsrik eller inte. Det beror istället på hur omvärlden uppfattar ditt arbete och om samhället väljer att erkänna dig för din prestation eller inte. Forskarna har undersökt fenomenet och hittat ett mönster för att kunna förutsäga vilka personer som blir framgångsrika – den så kallade vetenskapen bakom framgång.

Number of characters: 9 063

Vad är det som gör att av tio personer med likvärdiga prestationer blir ändå bara en framgångsrik? När forskarna letade efter svaren upptäckte de att när du når en viss nivå av prestation spelar det inte längre speciellt stor roll om du blir lite bättre på det du gör. Det som avgör din framgång är istället om du kan förändra omvärldens uppfattning av din prestation. Framgång avgörs alltså både av prestation och hur den prestationen sedan tas emot.

Forskarna mätte framgång genom att titta på samhällets reaktion på en prestation, så som ett konstverks auktionspris eller en idrottares sponsorintäkter. De analyserade sedan en stor mängd data för att kartlägga karriärvägen för tusentals personer, exempelvis framgångsrika tennisspelare och berömda konstnärer för att hitta vilka mönster som avgjorde om de skulle bli framgångsrika inom sitt område eller inte. Resultaten visade att de inte bara kunde kartlägga vad det är som gör vissa personer framgångsrika, utan att de också baserat på dessa kunskaper, kunde förutsäga tidigt i karriären vilka som kommer lyckas och vilka som inte kommer bli framgångsrika inom sitt område.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in