Fira jul i Lappland i dagarna tre

Fira jul i Lappland

På Saxnäsgården i södra Lappland samlas flera generationer för att tillsammans fira en riktigt vit jul. Det blir en jul fylld med julpyssel, tomten, midnattsmässa, badtunna, skotertur, god julmat och dans kring granen. Utan krav på matlagning och disk blir det gott om tid för barn och vuxna att hinna umgås under hela julhelgen!

9 min lästid

Dagen före dopparedagen flyger jag upp till Vilhelmina och tar bussen upp till Saxnäsgården som ligger oerhört vackert vid Kultsjön, med Marsfjället som kuliss. Snön ligger tjock på träden, himlen är stjärnklar, och snön knarrar under skorna när jag raskt beger mig till pysselkvällen. Margaretha Johansson från Örnsköldsvik är värd och här träffar jag Lisa Sallnäs 5 år och Lova Solberg 8 år som precis har glaserat pepparkakshuset. Lova har också gjort en fin pappersigelkott av gamla boksidor, och en liten tomteluva av toarullar och garn.

På Saxnäsgården pysslar vi änglar och annat av gamla boksidor.

– Vi ville ha en garanterat vit jul med gemenskap, pyssel och dans kring garnen. Det kan bli en ny familjetradition, säger mormor Elisabet Solberg från Västerås.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in