Hunden Geni är på jakt efter vägglöss

Geni letar vägglöss i sängen
 

Jaktcockern Geni är tränad i att hitta små otäcka vägglöss som kan gömma sig i sängen eller bland möblerna. Vägglöss vill man verkligen inte få in i sitt hem. Där är Geni en ovärderlig hjälp om man har haft oturen att oinbjuden ohyra har lyckats ta sig in. För att träna Geni använder Lena Eriksson levande vägglöss.

Number of characters: 8 330

Text: Hélène Lundgren / Foto: Roger Schederin

När vi öppnar grinden till huset utanför Mariefred kommer ett hav av glada hundar springande för att hälsa på oss. En av hundarna är det lilla svarta yrvädret Geni, en ettårig jaktcockerspaniel. Hon är här på besök tillsammans med matte Lena Eriksson och sina kompisar, Sky, Doris och Gilla som alla älskar att valla. Lena bor i Järpen, men är på besök hos sin vän Gunnel som arbetar som föreståndare på ett behandlingshem där de för några år sen fick problem med vägglöss.

– För att ta reda på var vägglössen fanns tog behandlingshemmet dit en hund, men tyvärr hittade den inga vägglöss och det såg inte ut som den arbetade. Då föreslog jag att vi själva istället själva skulle utbilda våra egna hundar så att de kunde söka efter vägglöss. Vi gick båda två och utbildade våra hundar, samt tränade mycket själva, berättar Lena Eriksson.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in