Björn Gustavsson: Folkmusiken är äldre än vad man kan tro

Svensk folkmusik konsert

I tyska grottor har arkeologer funnit flöjter mer än 30 000 år gamla; musikens rötter sträcker sig djupt ner i det sedan länge förgångna. Läs skribenten Björn Gustavsson krönika om den svenska och internationella folkmusikens skatter.

3 min lästid

Foto: Niklas Lydeen, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Svärmeriet för Dalarna i allmänhet och Siljansbygden i synnerhet nådde en all-time-high under nationalromantikens glansdagar. För det tidiga 1900-talets borgerskap blev en dalaresa något av en pilgrimsfärd: Siljan med sina blånande höjder, oskiftade gamla bondbyar och färggranna folkdräkter sågs som ett Sverige i koncentrat; som ”Sveriges hjärta”… Johan Nordlings bestseller-roman Siljan – idag totalt bortglömd! – utkom 1907 och trycktes i ständigt nya upplagor. 

Samtidigt lyftes Dalarnas folkmusik fram. Den betraktades som en ren och oförfalskad källåder, med rötter djupt ner i tiden. Konstnären Anders Zorn levde en globetrotters liv men höll ändå Siljansbygden som allra kärast. På berget Gesunda söder om Siljan arrangerade han 1906 Sveriges första spelmansstämma, i syfte att rädda vad som räddas kundes av den gamla folkmusik, som vid denna tid höll på att gå i graven. ”Hoten” kom från bl.a. frikyrkorörelser, industrialism, dragspelsmusik och en allt snabbare urbanisering.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in