Björn Gustavsson: Folkmusiken är äldre än vad man kan tro

Svensk folkmusik konsert
 

I tyska grottor har arkeologer funnit flöjter mer än 30 000 år gamla; musikens rötter sträcker sig djupt ner i det sedan länge förgångna. Läs skribenten Björn Gustavsson krönika om den svenska och internationella folkmusikens skatter.

Number of characters: 4 965

Foto: Niklas Lydeen, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Svärmeriet för Dalarna i allmänhet och Siljansbygden i synnerhet nådde en all-time-high under nationalromantikens glansdagar. För det tidiga 1900-talets borgerskap blev en dalaresa något av en pilgrimsfärd: Siljan med sina blånande höjder, oskiftade gamla bondbyar och färggranna folkdräkter sågs som ett Sverige i koncentrat; som ”Sveriges hjärta”… Johan Nordlings bestseller-roman Siljan – idag totalt bortglömd! – utkom 1907 och trycktes i ständigt nya upplagor. 

Samtidigt lyftes Dalarnas folkmusik fram. Den betraktades som en ren och oförfalskad källåder, med rötter djupt ner i tiden. Konstnären Anders Zorn levde en globetrotters liv men höll ändå Siljansbygden som allra kärast. På berget Gesunda söder om Siljan arrangerade han 1906 Sveriges första spelmansstämma, i syfte att rädda vad som räddas kundes av den gamla folkmusik, som vid denna tid höll på att gå i graven. ”Hoten” kom från bl.a. frikyrkorörelser, industrialism, dragspelsmusik och en allt snabbare urbanisering.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in