6 myter om testosteron

Man med skäggväxt och manbun

Det pratas mycket om hur viktigt testosteronet är för mannen. Att det ska öka sexlust och potens, skapa maskulinitet och ge en stor och välbyggd kropp? Men hur mycket av det stämmer egentligen? 

2 min lästid

Gazzine har tagit reda på hur det egentligen funkar med ett av våra mest mytomspunna hormoner.

Foto: Unsplash

1. Testosteron ökar sexdriften

Sant och falskt! Testosteron har mycket riktigt en nära koppling till sexlust och – förmåga men om du redan har normala nivåer av testosteron kommer din sexdrift inte bli större för att du tillsätter mer. Har du däremot brist på testosteron och får behandling kommer du snart märka att du får mer sexuell lust, ökade erektioner och bättre förmåga att behålla dem. 

4. Testosteron gör dig aggressiv

Falskt! Att testosteron skulle göra dig aggressiv är en långlivad myt, men modern forskning visar att aggressivitet och könshormonet inte har den starka koppling som vi tidigare trott. Däremot har man sett tydliga samband mellan aggressivitet och både låga kortisolnivåer (stresshormoner) och låga serotoninnivåer (glädjehormoner). Eftersom testosteronbrist kan leda till sänkt sinnestämning och depressiva symtom är det alltså snarare bristen på testosteron, som påverkar ditt temperament, och inte tvärtom.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in