6 myter om testosteron

Man med skäggväxt och manbun
 

Det pratas mycket om hur viktigt testosteronet är för mannen. Att det ska öka sexlust och potens, skapa maskulinitet och ge en stor och välbyggd kropp? Men hur mycket av det stämmer egentligen? Helen Bjurberg har tagit reda på hur det egentligen funkar med ett av våra mest mytomspunna hormoner.

Number of characters: 3 605

Foto: Unsplash

1. Testosteron ökar sexdriften

Sant och falskt! Testosteron har mycket riktigt en nära koppling till sexlust och – förmåga men om du redan har normala nivåer av testosteron kommer din sexdrift inte bli större för att du tillsätter mer. Har du däremot brist på testosteron och får behandling kommer du snart märka att du får mer sexuell lust, ökade erektioner och bättre förmåga att behålla dem. 

4. Testosteron gör dig aggressiv

Falskt! Att testosteron skulle göra dig aggressiv är en långlivad myt, men modern forskning visar att aggressivitet och könshormonet inte har den starka koppling som vi tidigare trott. Däremot har man sett tydliga samband mellan aggressivitet och både låga kortisolnivåer (stresshormoner) och låga serotoninnivåer (glädjehormoner). Eftersom testosteronbrist kan leda till sänkt sinnestämning och depressiva symtom är det alltså snarare bristen på testosteron, som påverkar ditt temperament, och inte tvärtom.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in