Hållbar dusch och klimakterieplagg – här är rymdtekniken som används i vardagen

 

Varje år släpper NASA publikationen Spinoff som lyfter framgångsrik kommersialisering av rymdorganisationens teknik som syftar till att förbättra livet på jorden. Det kan vara allt från bättre diagnostisering av cancer, till produkter som eliminerar odör i skor.

Number of characters: 4 162

Detta är första delen i en serie om rymdteknik för livet på jorden.

Sedan 1976 har NASA bidragit till mer än tvåtusen spinoffs inom till exempel medicin och hälsa, kläder, energi och vardagsprylar. För att en spinoff ska räknas som just en sådan ska det vara en kommersialiserad produkt som inkluderar NASA-teknologi eller deras expertis. Och produkten behöver gagna allmänheten.

Duscha som om du vore på Mars – med svensk innovation

Vattenrening och återanvändning har varit ett viktigt arbete för NASA under alla år med människor i rymden. Varje gram material som skjuts upp från jorden kostar stora summor och vatten är en begränsad resurs på den Internationella rymdstationen (ISS). All vätska som produceras av astronauterna däruppe renas och återanvändas som dricksvatten. Det gäller deras urin, svett och till och med fukten i utandningsluften. Dessa tekniker har kommit till stor användning på jorden för bättre tillgång till säkert dricksvatten.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in