Mixen av grit och quit – formulan som gör att du når dina mål

Person klättrar uppför ett berg
 

Det dröjer sällan mer än ett par månader innan ambitionen om ett mindre stressigt och mer hälsosamt liv har kört i diket. Vill du minska risken? Lösningen kan ligga i mixen av grit och quit.

Number of characters: 6 771

Varför verkar vissa personer lyckas med allt de gör? Det forskar den amerikanska psykologiprofessorn Angela Duckworth om och hennes fynd slår fast att det handlar om en kombination av uthållighet, inre driv och förmåga att inte ge upp när det blir tufft. Hon kallar det grit och började förstå mekanismen vid studier av vad som gjorde att kadetter på en av USA:s tuffaste militärutbildningar antingen tog examen eller hoppade av. Den helhetsbedömning, inklusive talang och IQ, som gjordes vid uttagningen av kadetterna, gav ingen säker prognos för hur det skulle gå. Det gjorde däremot formuläret om uthållighet och ihärdighet som Angela Duckworth utvecklade och lät deltagarna fylla i.

Karin Brocki, professor på institutionen för psykologi vid Uppsala universitet, menar att grit hänger ihop med att ha förmåga att reglera känslor, tankar och beteende i linje med ett långsiktigt mål.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in