Så smakar julen i Europa

Julfirande runt matbordet
 

Prinskorv, hemlagade köttbullar och griljerad skinka – vi vet hur den svenska julen ska smaka. Men hur smakar den i andra länder? Vi guidar till några av Europas spännande julbord.   

Number of characters: 11 346

Foto: Pexels

På en resa genom julmatens Europa upptäcker man snabbt att det svenska julbordet är svårt att hitta någon annanstans. I vårt grannland, Danmark serveras kött, sås och potatis till julmiddag och i Norge är karp julfavoriten. Vid medelhavet dignar julborden av fisk och skaldjur och i Storbritannien har man ätit fågel sedan 1500-talet. Följ med på en resa till några av Europas annorlunda julbord. Kanske blir du inspirerad till att byta ut prinskorv mot ostron, servera ungtupp i stället för  en skinka, baka spanskt sött eller duka för en objuden gäst vid ditt julbord. 

Frankrike 

Fransmännen jullyxar med Champagne, hummer och supersöt “Buche de noel”.

Maten: En klassik fransk jul består oftast av fem rätter och påminner om den mat som vi kallar nyårssupé. Den inleds med gåslever, ostron, lax och bubbel. Därefter festar man loss på hummer, ankleverterrine med lökmarmelad eller tupp med endive (salladsgrönsak) och kastanjer. För att ”rensa munnen” äter fransmännen salladen efter maten och innan den obligatoriska ostbrickan. Finalen på denna gourmetjul är den franska specialiteten, “buche de noël”, en typ av rulltårta fast tusen gånger sötare!

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in