Senaste forskningen: Därför fungerar periodisk fasta

Kvinna som äter
 

De senaste åren har olika typer av periodisk fasta blivit populära. En del fastar 5:2, andra 16/8. Det finns de som fastar flera dagar. Varianterna är många. Hur ska man tänka? Är det läge att börja 2021 med en variant av periodisk fasta fram till påsk?

Number of characters: 4 562

Foto: Oladimeji Ajegbile / Unsplash

Ja, det tycks finnas flera hälsofördelar med att fasta. Nyligen gjordes en stor randomiserad och kontrollerad studie för att titta på de biologiska effekterna av en typ av periodisk fasta, så kallad varannandagsfasta. 

Forskarna delade in 60 friska personer i två grupper: en grupp följde varannandagsfasta och den andra gruppen åt som vanligt. Dessutom studerade forskarna en grupp på 30 personer som utövat varannandagsfasta i minst ett halvår. De jämfördes med personer som aldrig fastat. Syftet med den delen av studien var att fånga upp långsiktiga effekter. 

Det visade sig att personerna som fastade varannan dag inte hann äta lika mycket som tidigare. De minskade sitt kaloriintag med 35 procent och förlorade i genomsnitt 3,5 kg på fyra veckor. Förutom viktnedgång noterade forskarna en rad biologiska effekter:

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in