Öländska ekobönor på burk – en uppstickare att hålla koll på

 

Bönor är fullmatade med nyttigheter, otroligt mångsidiga, supergoda och svenska bönor är värda mer uppmärksamhet. Av flera anledningar.

Number of characters: 4 659

Det går utmärkt att odla bönor i Sverige och i synnerhet på Öland där den kalkrika jorden och en varm höst får bönorna att trivas extra bra. Därför är det konstigt att en så enkel produkt som svenska färdigkokta eko-bönor inte funnits förrän nu.

Men vi tar det från början. Elias Kvarnbäck och Kalle Köster träffades när de studerade agroekologi på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Båda hade ett stort miljöengagemang och en minst sagt lika stor frustration över att svaret på hur vi ska göra för att äta mer hållbart alldeles för ofta slutade med ett – det beror på. Drivkraften att snabba på en grön omställning i livsmedelskedjan och göra det enklare att välja hållbart blev starten på nystartade Bönland på Öland.

Varför föll valet på bönor?
-Svenska bönor har alla rätt, de är en lika stor fröjd för smaklökarna som för klimatet och plånboken och de är något av det mest hållbara vi kan äta. Trots det odlas större delen av alla bönorna i Turkiet eller Kina och de svenska skickas nästan alltid till Italien för att konserveras innan de kommer till Sverige, säger Elias Kvarnbäck, VD för Bönland. Det blir många och långa transporter.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in