Eureka i duschen – därför faller bitarna på plats just då

 

Har du svårt att lösa ditt problem? Ta en dusch. I duschen erbjuds naturlig avskärmning från omgivningen vilket är en bra förutsättning för att nya idéer ska komma till oss.

Number of characters: 5 217

Foto: Pexels

En dag på 200-talet före vår tideräkning satte sig den grekiske matematikern Arkimedes i ett välfyllt badkar. När vattnet rann över kanten utbrast han eureka – ”jag har det!” Hans insikt, som kommit att bli känt som Arkimedes princip, beskriver att en kropp som är nedsänkt i en vätska pressas uppåt med en kraft som motsvarar den undanträngda vätskans tyngd.

Den typ av aha-upplevelse som Arkimedes utrop gett namn åt har även Carina Sunding, vd för det kvinnliga nätverket 4good, upplevt. Om än inte i ett badkar och inte med en insikt rörande vätskors beteende.

– När jag står i duschen kan det dyka upp en affärsidé eller tankar på hur företaget kan utvecklas. Och något jag blir extra bra på just där är att strukturera och prioritera idéer.

Soile Lundqvist, som gärna ägnar sig åt kreativt skrivande, har också fått riktigt bra idéer i varmvattnet. Nyligen kom en lösning så starkt att hon faktiskt agerade i stil med hur Arkimedes gjorde.

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in