Åtråvärda diamanter

Därför älskar vi diamanter
 

Det tar miljontals år för naturen att skapa den ädlaste av alla stenar. I en tid av bling är diamanter hett eftertraktade och de riktigt stora bumlingarna klubbas på auktion för miljonbelopp. Det verkar också som att karat och kärlek hör ihop.

Number of characters: 4 888

Foto ovan: Alex Lee/Unsplash

Diamonds are a girl’s best friend sjöng Marilyn Monroe med sin andfådda röst i filmen Herrar föredrar blondiner. Den oförglömliga texten blev med ens synonym med diamanter. För diamanter är en åtrådd naturresurs som i sin råa form orsakar konflikter på internationell nivå och i smyckeform olösliga släktfejder.

Karat och kärlek

Diamanten är sammanflätad med drömmar och förhoppningar. När brudpar ska välja vigselringar är diamanter, eller ja, briljanter det självklara valet. Det måste vara prinsessors solitärer som inspirerar. Skådespelerskan Elizabeth Taylor hade både äkta män och beundrare som överöste stjärnan med juveler. I hennes nästan kungliga smyckesamling fanns en diamantring som vägde över 33 karat och var en kärleksgåva från maken Richard Burton. Efter Elizabeth Taylors bortgång 2011 såldes ringen på auktion för 8 miljoner dollar. Den skandalomsusade Wallis Simpson, hertiginnan av Windsor, hade ett smyckeskrin lika imponerande som Elizabeth Taylors. Wallis Simpson levde ett jetsetliv i Paris och på franska Rivieran som krävde vackra klädkollektioner och utsökta smycken som accessoarer. Hennes man, den abdikerade kungen Edward den VIII av Storbritannien, var ytterst generös med kärleksgåvorna till den kvinna som fick honom att överge den brittiska tronen. Hertiginnans unika juvelsamling inbringade ett sanslöst antal miljoner när den klubbades på Sotheby’s efter hennes död.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in