The Dakota – ett hus utöver det ovanliga

The Dakota
 

John Lennon sköts till döds utanför entrén och fasaden finns med i Roman Polanskis suggestiva skräckfilm Rosemary’s baby. The Dakota vid Central Park West rymmer unik New Yorkhistoria och är mer än någonsin ett hett eftertraktat drömboende.

Number of characters: 3 628

The Dakota gör ett besynnerligt intryck vid hörnet av Central Park West och 72nd Street. Kanske för att den eklektiska fasadutsmyckningen går bortom det vanliga och det ordinära. Husets märkvärdiga kulturhistoria hjälper till att skapa ett mytologiskt skimmer över en åtrådd adress på första parkett vid Central Park. Att the Dakota skulle vara en klassisk skönhet är det inte tal om. Det verkar som om arkitekten inte kunde bestämma sig för antingen gotik eller nyrenässans utan ritade en byggnad med flera stilar. Resultatet blev minst sagt unikt i sitt slag.

Ursprungligen byggdes the Dakota för att hysa förmögna familjer med tillhörande tjänstestab. Sviterna bestod av flera spatiösa rum i fil med generös takhöjd och enorma öppna spisar. Ett rigoröst system med personhissar förde hyresgästerna och deras besökare mellan våningarna. Mathissar transporterade trerättersmiddagar och champagneflaskor från det gemensamma köket på bottenvåningen. Som ett skyddande hölje fungerade tjocka väggar som en spärr mot stadslivets motbjudande dofter och oväsen. The Dakota var det perfekta boendet för en överklasselit som önskade bo på Manhattan men som ville undvika stadens alla nedsidor.

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in