Så skyddar löpning din mentala hälsa

Löpning
 

De flesta är vid det här laget medvetna om att löpning är bra för oss, både för vår mentala såväl som fysiska hälsa. Men färre vet varför. Johan Renström ger oss svaren på varför löpningens effekter till och med går att jämföras med antidepressiva mediciner.

Number of characters: 4 936

I samma ögonblick som du börjar springa startar en rad biokemiska reaktioner i dina celler. Det är en omskakande upplevelse. Efter ett tag blir du trött. Din kropp behöver återhämta sig och hitta tillbaka till en ny jämvikt. Efteråt är du fysiskt och mentalt starkare. Det känns bättre, du mår bättre och du är bättre.

Hur kommer det sig? Jo, muskler är inte bara kött och energi, utan också aktiva organ som kommunicerar med resten av kroppen. När du använder dina muskler sprutar de ut livsviktiga kemikalier som påverkar alla viktiga organ, inklusive hjärnan.

Samma effekt som KBT och medicin

Man vet att löpning har effekt på mental hälsa. Studier visar att löpning tycks fungera lika bra som antidepressiv medicin, åtminstone för lättare depression. När du springer aktiverar du samma hjärnvägar till mental hälsa som kognitiv beteendeterapi (KBT/ACT), mindfulness och antidepressiv medicin. Löpning får dessa hjärnvägar att stråla samman till en rejäl stambana från fot till huvud. 

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in