Därför behöver vi inte springa marathon för att må bra

Förälder med barn på promenad
 

Att vanliga människor tränar är en ny och ganska märklig företeelse. För hundra år sedan behövde folk inte träna, för de var mer aktiva i vardagen. Idag tränar vi för hälsan, för att gå ner i vikt eller för att klara ett maraton. 

Number of characters: 4 112

Foto: Unsplash

Många springer för att gå ner i vikt. Om du springer är det lättare att hålla vikten, men det är inte säkert att löpning hjälper dig att gå ner i vikt. Säg att du springer tre gånger i veckan. Varje löppass bränner 600 kcal. Det blir 93 600 kcal på ett år. Det motsvarar ungefär 10 kilo fett. Men det är inte så enkelt, för du är inte en maskin. Du är ett komplext anpassningsbart informationssystem som utvecklats för att överleva. När du ökar energiförbrukningen kommer kroppen att spara energi för att överleva. Om du bränner 600 kcal, kommer kroppen att göra sitt bästa för att ersätta dem.

Även om du kanske inte går ner i vikt finns det flera andra fördelar med löpning. Löpning tvingar kroppen att hushålla med sina resurser. Ohälsa som kroniska inflammationer och kronisk stress beror delvis på att överskott av energi göder inflammation och stress. Denna obalans påverkar i sin tur hjärnan, vilket gör det ännu svårare att leva i balans med sig själv.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in