Deltidsarbete – dåligt rykte trots fördelarna

Deltidsarbete har på senare år fått allt sämre rykte och heltid har blivit inte bara normen utan det självklara i arbetslivet. Men är deltid verkligen så dåligt? Inte om du frågar ekonomen Elisabeth Byström och egenföretagaren Emily Mei Carter som båda jobbar deltid.

5 min lästid

Nära en miljon svenskar jobbar deltid idag. Det är dock en sjunkande siffra då framför allt kvinnor väljer att jobba heltid i större utsträckning än tidigare. Detta trots att allt fler, både män och kvinnor, har svårt att få livspusslet att gå ihop i vardagen. För att inte tala om hur få som upplever känslan av att komma hem från jobbet och faktiskt orka med fritiden också istället för att bara försöka överleva fram till en socialt accepterad tid att gå och lägga sig.

Deltid anses skrämmande

Enligt Elisabeth Byström, som jobbar deltid och driver Minimalisterna – Sveriges största blogg om minimalism, kan det vara historiken som skrämmer många till att inte våga gå ner i tid. Då det typiskt sett varit kvinnor som jobbat deltid i princip hela arbetslivet och dessutom varit hemma på heltid under småbarnsåren. Medan mannen istället jobbat heltid, vilket gjort att kvinnan hamnat i beroendeställning rent ekonomiskt.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in