Heta Falsterbo är Sveriges sydligaste pärla

 

Här hittar du stillheten, vita sandstränder, golfbanor och några av Sveriges dyraste lyxvillor. Journalisten Anna Östberg gjorde ett nedslag i Falsterbo och hittade en populär badort med en lite annorlunda bostadsmarknad.

Number of characters: 3 305

Foto: Privat

Det finns onekligen en exklusiv klang i namnet Falsterbo. Det är kanske inte så märkvärdigt med tanke på att det var hit som Stockholmssocieten reste på somrarna för att njuta av utsikten över Öresund och av sommarens nöjesliv. De magnifika villorna längs Fyrvägen byggdes för att komplettera ett välsituerat liv i en spatiös våning i Stockholm eller i Malmö, eller på ett av de skånska slotten. När man kommer ut till en av stränderna och sätter fötterna i den alldeles unikt vita sanden står det klart varför Falsterbo klarar sig alldeles utmärkt i konkurrensen med andra badorter, som Torekov och Marstrand. Här får du extra allt av badhytter, golfspel och milslång sandstrand som aldrig verkar vilja ta slut.

Man kan gå tillbaka till den svenska medeltiden för att redan då hitta ett Falsterbo som var ett litet men blomstrande samhälle. Handel med Tyskland och fiskenäring lade grunden för ett välstånd som på den här tiden var rätt ovanligt i ett Sverige som i stora delar var ett fattigt land. I början av förra seklet kom järnvägen till Falsterbo som bidrog till att samhället blev en omtyckt badort för både skåningar och långväga resenärer. Sommargäster som inte ägde ett eget hus tog in på Falsterbohus och Strandhotellet och tillsammans levde man sommarliv. Men Falsterbo har mer att erbjuda än bad och strandliv. Stadskärnan inbjuder till promenad bland stenhus och caféer. Förutom stränderna och villor i mångmiljonklassen är golf och hästsport det som man förknippar med Falsterbo allra mest med. Varje sommar går Falsterbo Horse Show av stapeln som samlar världseliten för att tävla i dressyr och hoppning. Två välrenommerade golfbanor, Flommens Golfklubb och Falsterbo Golfklubb, omsluter den sydligaste delen av Falsterbonäset. Det är just precis här vid greenerna som det är idag hetast att bo. Och blir det för tyst finns Öresundsbron i närheten som gör att du befinner dig mitt i miljonstaden Köpenhamn på ett par timmar.

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden