Husebyaffären var sin tids stora svindleriskandal. I händelsernas centrum stod en lurad godsägarinna, en prins och en förlorad förmögenhet. Skandalen kantades av rykten om kungligt släktskap och illasinnade lycksökare. Men den innehöll också en kvinnas kamp för att återfå kontrollen över sitt liv och upprättandet av en förlorad heder.
Foto: paulbr75/Pixabay
Född in i rikedom som dotter till den skottskättade järnvägsbyggaren Joseph Stephens blev barndomen omhuldad. Efter pappans död tog Florence Stephens över godset Huseby utanför Alvesta. Under flera år under 50- och 60-talen utspelades en sällsam och tragisk rättsprocess om Florence Stephens Huseby som hon till slut skulle förlora. Men kanske än mer tragiskt var förlusten av rättshandlingsförmågan som innebar att hon inte längre kunde styra över sitt eget liv.
En ogift kvinna
Florence Stephens föddes1881. Det var under en tidsepok när flickor inte fick tillgång till högre utbildning. Bruket av fideikommiss såg till att gods ärvdes från far till son. Att en dotter skötte ett gods efter eget huvud var mycket sällsynt, men Florence Stephens var något så ovanligt som en ogift kvinna och godsägare under 50-talets Sverige. Skolningen bestod av språk och musik som sköttes av en guvernant. Det var inte en utbildning avsedd för godsägarskap utan för ett liv i salongerna. Ett giftermål med en ekonomiskt sinnad man kunde ha varit en lösning. Men det blev inget giftermål för Florence Stephens. Godsägarinnan på Huseby förblev ogift under hela sitt liv.