Så bygger du ett starkt immunförsvar

Tips på hur du kan boosta ditt immunförsvar

Vägen till ett starkt immunförsvar går via magen. Där finns nämligen mellan 70 och 90 procent av kroppens immunceller. Genom att äta rätt kan du hjälpa dem att göra ett bra jobb. 

3 min Lesedauer

Foto: Pixabay

Nyttiga bakterier i mag- och tarmkanalen är helt nödvändiga för att hålla kroppens försvarsfunktioner i trim. Hamnar tarmfloran i obalans ökar risken för allt från autoimmuna sjukdomar till allergier, inflammationer och infektioner. Därför behöver vi få i oss mat som gynnar de goda bakterierna.

– Det vi vet i dag är att människor som äter mycket kostfiber har en bättre bakteriesammansättning än de som äter mycket mättat fett, säger Frida Hållenius, forskare på Institutionen för livsmedelsteknik vid Lunds universitet.

Kostfiber finns i frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. De bryts ner först i tjocktarmen och fungerar där som ”mat” för nyttiga tarmbakterier.

– Den typ av bakterier som gillar kostfiber verkar ge större hälsoeffekter än de som bryter ner fett och rött kött. Ett annat bra sätt att hjälpa tarmfloran och immunförsvaret på traven, är att öka intaget av laktobaciller. De tillhör en grupp ”snälla”, mjölksyraproducerande bakterier och skapar en sur miljö i tarmen där skadliga, sjukdomsalstrande bakterier inte trivs.

Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden