Det säger tungan om din hälsa

Kvinna som grimaserar med utsträckt tunga
 

Brukar du stå framför en spegel och lipa med jämna mellanrum? Om inte är det en bra sak att börja med. Din tunga kan avslöja en hel del om din hälsa.

Number of characters: 5 882

En frisk tunga är vanligtvis rosafärgad, mjuk och rörlig. De yttersta cellerna på tungan förnyar sig snabbt och ytan är i normala fall lätt knottrig.

Långt bak på tungan sitter vallgravspapillerna, stora knottror som är symmetriskt placerade på båda sidorna av tungans mitt. Man måste verkligen sträcka på tungan för att få en glimt av dem, men de känns tydligt med fingertopparna. Många blir oroliga när de upptäcker vallgravspapillerna och tror att de är tecken på sjukdom, men de är alltså helt normala.

En vit eller gulvit beläggning på tungan utan andra symtom är oftast ofarlig. Man kan använda en tungskrapa för att hålla tungan ren, eller passa på att ta några tag med tandborsten på tungan vid tandborstning.

De flesta av oss har jästsvampbakterier i munnen. Så länge mikrofloran i munhålan är frisk och i balans finns ingen risk för svampinfektion. Däremot kan rökare och personer med nedsatt allmäntillstånd drabbas på grund av en försämrad miljö i munnen.

Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden