Så svindlade den charmige prinsen fröken Florence på Huseby

Huseby bruk
 

Den stenrika Florence Stephens var en blind beundrare av kungahuset. Hon blev därför ett lätt byte för en girig prins och hans kumpan. Snart hade duon lurat henne på miljonbelopp. Läs Irmi Perssons artikel om Husebyaffären - en av de största skandalerna på 50-talet.

Number of characters: 7 399

Text Irmi Persson             Foto Huseby bruk/Pelle Wahlgren & Piratförlaget

Bild ovan: Creative commons

Huseby bruk, en gång i tiden Smålands största och rikaste lantegendom, ligger vackert inbäddat i frodig grönska mellan sjöarna Åsnen och Salen.

Här, närmare bestämt i godsets pampiga herrgårdsbyggnad, växte Florence Stephens upp. Hon föddes 1881 och fick en högst traditionell fostran. Det viktigaste för en flicka i Florence ställning var att kunna föra sig i finare salonger. På så vis skulle hon locka till sig en lämplig man och få ett fortsatt bekymmersfritt liv som herrgårdsfru.

Men ödet ville annorlunda. Florence förblev ogift. När hennes far Joseph dog blev hon ensam ansvarig för Huseby bruk, vars drift hon inte alls var utbildad för att klara av. Dessutom bar hon på en hemlig övertygelse som så småningom skulle förvandla henne till ett tacksamt offer för en blåblodig bedragare.

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden