Nivåerna av kvinnliga könshormoner varierar under menscykeln – och det kan du använda för att få en bättre träningseffekt. Idrottsforskaren Lisbeth Wikström-Frisén tipsar om vad du ska tänka på.
Foto: från Pixabay och Unsplash
Den största delen av all idrottsforskning som finns i dag är gjord på män. Därför ville Lisbeth Wikström-Frisén, forskare och lärare vid idrottsmedicinska enheten på Umeå Universitet, titta närmare på hur kvinnor kan optimera sin träning utifrån menscykeln.
Östrogen har uppbyggande effekt
– Man känner till att män har testosteron, mer än kvinnor, och att det är ett uppbyggande hormon. Men motsvarande kvinnligt hormon, östrogen, har också en uppbyggande effekt, säger Lisbeth Wikström-Frisén.
Mäns hormonnivåer är ganska jämna. Hos kvinnor varierar de däremot stort under menscykeln. Lisbeth Wikström-Frisén och hennes forskarkollegor beslöt sig därför för att göra en studie som skulle visa om det kunde löna sig för kvinnor att anpassa sin styrketräning efter mensen.
– Vi visste redan att det är effektivt att periodisera träning, alltså att variera volym, intensitet och frekvens över tid. Genom att varva hård träning med lättare i olika perioder kan man få bättre resultat. Men nu ville vi se om det gick att periodisera träning utifrån östrogennivåer.