10 saker att veta om första maten

Bebis som äter
 

Är det dags att börja introducera mat till din bebis? Här är de tio viktigaste grejerna att känna till inför matstarten! 

Number of characters: 5 401

Foto: Maria Annas

1. Tidpunkten när en bebis är redo varierar

Vissa bebisar visar tidigt att de är nyfikna på annan mat än bröstmjölk/modersmjölksersättning, medan andra inte kunde bry sig mindre. Därför är det bra att råden är flexibla: den som vill kan börja ge små smakprov på mat från det att bebisen är 4 månader, andra kan vänta. Bröstmjölk eller modersmjölk tillsammans med D-droppar täcker bebisens närings- och energibehov hela första halvåret. Sedan är det dags att börja med mat, dels för att bebisen behöver mer järn, dels för att det är bra om hen får prova andra smaker och konsistenser medan sinnet är som mest vidöppet.

2. Det mesta går bra att börja med 

Bebisens mag- och tarmkanal mognar successivt och det finns inga magiska gränser för när den är redo för olika livsmedel. Prova er fram bland grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, fisk, kött, ägg och baljväxter. Ju fler livsmedel och rätter som bebisen får prova under första levnadsåret, desto bättre! Forskning visar att det också är bra för att motverka allergier.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in