Sola säkert i sommar – så här skyddar du barnen bäst mot solens strålar

Två barn på stranden i skydd av parasoll
 

Snart är vi där med härliga dagar på stranden. Men barns hud är tunn och under utveckling, vilket gör att de bränner sig väldigt snabbt. Därför är det extra viktig att skydda dem.

Number of characters: 3 838

Foto: Vidar Nordli Mathisen/Unsplash

Våra solvanor är den främsta orsaken till att vi bränner oss och alla oavsett ålder behöver skydd mot solens strålar. Barns hud är ömtålig och den har inte hunnit utveckla lika mycket skyddande pigment som hos vuxna. Varje tillfälle ditt barn får för mycket sol och blir bränd bidrar det till ökad risk för framtida hudcancer.

Experternas råd för sunda solvanor är tydliga; Bebisar under ett år ska inte utsättas för direkt solljus och det bästa solskyddet för små barn är kläder och att vistas i skuggan så mycket som möjligt. Solkräm är ett komplement där kläderna inte täcker.

Använd kläder som skyddar

Tätt vävda kläder och mörkare färger ger ett bättre skydd, än ljusa kläder, men bäst är UV-kläder där tyget är så tätt att det stänger ute solstrålarna. De flesta UV-plagg har ett skydd på UPF 50+ (Ultraviolet Protection Factor) och de påverkas inte av bad utan fungerar lika bra i vattnet som på land. Solen lyser även när vi inte är på stranden och UV-kläder skyddar lika bra på dagisutflykten som på lekplatsen.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in