Globalt hållbart och lokalt smakrikt i Hjo

 

Nicolas och Katarina Berglund utanför Hjo samarbetar med småskaliga producenter och jordbrukare i Asien, Sydamerika och Afrika. De arbetar för lokal utveckling, rättvisa villkor och ekologisk hållbarhet via handel.

Number of characters: 8 744

– Rättvis handel är ett sätt att bedriva aktivt biståndsarbete. Fattiga jordbrukare och producenter kan öka sina inkomster och främja lokal utveckling. Den här gruppen har annars väldigt lite kontakt med marknader utomlands och tvingas ofta betala dyrt till mellanhänder för att sälja sina produkter, säger Nicolas Berglund.

Blicken dras omedelbart till de färgstarka och vackert mönstrade förpackningarna, som Katarina Berglund utvecklat sedan Nicolas och hon startade det lilla grossistföretaget North & South Fair Trade i Wrångebäck söder om Hjo. De ekologiska teerna som odlas i Darjeeling provinsen i nordöstra Indien står uppradade i två olika serier: vanligt vardagste som finns i sex olika smaker och de mer speciella sorterna, som finns i åtta olika smaker såsom Burgundy, Golden Musk, Golden Blow och Jasmin te.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in