Emma driver SUP-skola i Portugal: “Att ståpaddla ger så otroligt mycket energi”

 

Emma Dahl flyttade sin SUP-skola från Stockholms skärgård till Peniche på Atlantkusten. Hon undervisar i ståpaddling och tar med sig besökare på turpaddlingar till öar, sjöar och saltvattenslaguner.

Number of characters: 4 590

Dyningarna rullar in från Atlanten. Vinden blåser lätt från sydväst. En utmärkt dag att ståpaddla längs stranden i Consolação söder om Peniche på Portugals surfkust. På sommaren är det dessutom varmt både i vattnet och luften, andra fördelar när man ramlar av brädan.

– Det hör till, särskilt på havet som är mer utmanande att paddla i än på sjöar, säger Emma Dahl och skrattar.

SUP-skolan har gäster från hela Europa under så gott som hela året, men i Peniche är det enklast att surfa och ståpaddla för nybörjare från maj till september. Då är vågorna oftast mindre, men emellanåt kommer en och annan blåsig dag.

Det är utmanande för kroppen att fånga vågor, men upplevelsen på havet ger samtidigt otroligt mycket energi. Foto: Ann-Catrin Emanuelsson

Då finns det andra alternativ. I saltvattenslagunen Lagoa de Óbidos, som ligger några kilometer bort, är det alltid fint platt saltvatten, och ännu närmare finns en damm som fungerar utmärkt för nybörjare. Här funderar Emma på att dra igång SUP-yoga och letar efter en instruktör som har förståelse för både land och hav.

– Vindens riktning och styrka ändras hela tiden. Vi lever också med förändringar på grund av tidvattnet. Surfing är en utomhussport så det är helt naturligt.

Likadant är det på vintern. Även om det oftare är nordliga vindar, betydligt kallare i vattnet och något högre vågor, gör Emma bedömningen att vågorna vissa dagar inte blir högre än en och en halv meter.

Magiska vågor i Peniche

Emma började tidigt att resa och surfa på olika platser i världen. Genom vänner upptäckte hon de magiska vågorna i Peniche. När hon sedan mötte kärleken flyttade hon permanent. Här drev hennes sambo redan en surfskola och så kompletterade hon med sin kunskap och entusiasm för ståpaddling.

Peniche SUP School: Ståpaddling i havet och turpaddlingar till öar, på sjöar och saltvattenslaguner. Foto: Ann-Catrin Emanuelsson

När hon startade sin SUP-skola på Värmdö några år tidigare var ståpaddling ganska nytt i Sverige. Många kom för att pröva-på och under somrarna samarbetade hon med ungdomsgårdarna runtomkring. Hon erbjöd även SUP-yoga, som blev väldigt populärt. Det gick så bra att hon utnämndes till Årets Nyföretagare.

– Nu kan du till och med få tag på SUP-brädor i mataffärerna. Sporten har blivit tillgänglig för alla. Det är roligt eftersom det är en bra sport för kroppen.

Hon berättar att de senaste åren har även portugiserna, som sedan många år brinner för vågsurfing, fått upp ögonen för ståpaddling. När världens bästa surfare årligen kommer för att tävla i Peniches supertubos (rörformiga vågor), anordnas sedan några år tillbaka även tävlingar i ståpaddling både på längre och kortare distanser.

Bra träning för hela kroppen

– Det bästa med SUP är den fysiska delen, speciellt när man försöker fånga vågor är det verkligen utmanande för ben, armar, rygg, ja hela kroppen. Det är roligt och man känner sig riktigt stark efteråt.

Emma tycker att ståpaddling är ett bra komplement för dem som vill bli bättre på surfing, särskilt när det gäller att träna upp balansen som är en viktig del för att lyckas. Resterande delar handlar om vågor, vind, styrka och utrustning.

Att ståpaddla i Peniche ger också andra naturupplevelser än väder och vind. Strax under vattenytan ett femtiotal meter ut från stranden simmar olika sorters fiskar. Vissa lugna dagar anordnar Emma turpaddling i Berlenga naturreservat. Ögruppen ligger en bit utanför Peniche och utsågs 2011 till naturskyddsområde av UNESCO. Granitklippor reser sig över havet och det finns ett antal grottor att paddla längsmed på den största ön, som också har ett rikt fågelliv.

Ny energi och välbefinnande

– Det är något speciellt med vatten. Det är skönt att bara vara i vattnet, komma bort från allt surr som finns på land. Det är fantastiskt. Man använder ju mycket kraft för att orka paddla, men upplevelsen ger samtidigt så otroligt mycket energi.

Precis som många andra surfare engagerar sig Emma och hennes sambo i strandstädning. De plockar skräp som turister lämnat kvar liksom rep och bojar som hamnat i vattnet från båtar ute till havs. Hon rekommenderar varmt ett besök hos frivilligorganisationen Marmeu i Baleal, som ligger efter norra stranden i Peniche. Här tillverkar de fina konstverk av allt insamlat skräp.

Paddelns längd justeras om man turpaddlar på platt vatten eller paddlar i vågorna. Foto: Ann-Catrin Emanuelsson
Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in