Fler tjejbåtar på havet än tidigare

 

Fortfarande är en stor majoritet bakom rodret män medan kvinnorna hjälper till. Sjösportskolan varvar tjejkurser i motorbåtsmanövrering med mixade grupper. Att växla uppgifter ökar glädjen och säkerheten, och till sjöss syns allt fler kvinnliga förebilder.

Number of characters: 5 855

– Jag ser fler båtar med bara tjejer och en tjejskeppare idag än tidigare. Men fortfarande sällan en tjejskeppare med killbesättning. Fortfarande är det han som styr och hon som åker med, säger Nina Nordström, som har drivit Sjösportskolan i Göteborg tillsammans med sin man i mer än tjugo år.

Under förra årets pandemi var de flesta båtägare ute på sjön oftare än vad de brukar samtidigt som fler nybörjare köpte eller hyrde båt. I Transportstyrelsens båtlivsundersökning svarade åttio procent av de tillfrågade männen att det är de som styr båten, men endast tjugofyra procent av de tillfrågade kvinnorna.

Nina växte upp på olika handelsfartyg och har seglat tusentals sjömil runt om på världshaven. Hon är övertygade om att alla vinner på att båda turas om att sköta alla sysslor på båten.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in