Nya gröna rum med klimatsnäll renovering

 

Är du en miljövän som vill renovera hållbart? Här är oumbärliga proffstips för dig som föredrar giftfritt, miljövänligt och hälsosamt.

Number of characters: 2 460

Text: Anna Holmquist

Att vara miljövän innebär inte att du behöver säga nej till renovering. Istället handlar det om att göra smarta val. Jonathan Hummelman är expert på cirkulärt byggande och menar att det allra viktigaste är att ta tillvara på det man redan har.

 – Börja med att fråga dig om du kan bevara material som redan finns för att återanvända eller använda till något annat. Här har du nämligen chansen att göra den allra största nyttan! Stommar i köket går ofta att använda flera gånger liksom virket i trappan. Om du absolut vill köpa ett helt nytt kök är det bra om ditt utrivna material kan komma till nytta någon annanstans, säger Jonathan Hummelman och menar att genomtänkta materialval gör stor skillnad.  

Jonathan Hummelman. Foto: Johan Pontén

Se upp med sten och plast

– Trä är ett fantastiskt material ur miljösynpunkt så välj trä när det går. Det är förnybart, har lång livslängd, åldras vackert, är hälsosamt att jobba med och skapar samtidigt en hälsosam innemiljö. Sten däremot, är en ändlig resurs som för med sig stor miljöpåverkan liksom plast, som ofta produceras av fossil och inte sällan innehåller problematiska kemikalier. Efterfråga i första hand biobaserad eller återvunnen plast eller ännu hellre linoleum. När det gäller isoleringsmaterial finns det också klimatsmarta och hälsosamma alternativ av naturfiber såsom cellulosa och hampa, säger Jonathan Hummelman.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in